Парк макета Деспотовац

Park maketa Despotovac

Историја

МАНАСИЈА

 

Манастир Манасија је грађен у периоду између 1407. и 1418. године. Ктитор је деспот Стефан Лазаревић, син кнеза Лазара. Црква је посвећена светој Тројици и рађен је у стилу Моравске сколе. Највећи украс Манасије су њене фреске. Поред фреске светих ратника међу најлепше фреске убрајају се пророци Геоон, Аванум и Захарије. Био је опасан високим зидом са 11 кула који је штитио манастирски комплекс од свог оснивања па све до велике сеобе Срба. Манасија је била стециште умних монаха где се неговала књижевност и преписивачка школа. Одатле је настала и Ресавска школа. Највећи домет је имала у доба Константина Филозофа, биографа деспота Стефана. У манастиру је сахрањен њен ктитор.

 

РАВАНИЦА

 

На 11. км источно од града Ћуприје налази се овај чувени храм посвећен Христовом Вазнесењу. Ктитор је српски кнез Лазар. Период градње је између 1375. и 1381. год. По стилу градње припада Моравској школи. Најзначајније фреске су портрети кнеза Лазара, кнегиње Милице као и њихових синова Стефана и Вука. По лепоти се издвајају и Свети ратници са раскошним и прелепим ратничким униформама тог времена.

 

 

ЉУБОСТИЊА

 

Манастир се налази у пределу западног Поморавља, 4 км од Трстеника. Манастир је посвећен Успењу Богородице, а ктитор је кнегиња Милица, жена кнеза Лазара. Грађен је 1388.год. По предању кнегиња је подигла храм на месту где се први пут видела са будућим мужем, кнезом Лазаром. По архитектури и стилу уклапа се у Моравску сколу. По својој истанчаној спољној лепоти спада међу најлепше српске манастире. У храму су и гробови кнегиње Милице и Јефимије. Занимљиво је да се у манастирској ризници поред осталог блага налазила и круна кнеза Лазара. Турци су успели да пронађу пролаз до ризнице и круна се тренутно налази у цариградском музеју.


 

КАЛЕНИЋ

 

У селу Каленићки Прњавор, југозападно од Јагодине, налази се овај чувени храм. Неке чињенице говоре да је манастир изграђен у периоду од 1407. до 1413.год. Посвећен је Вазнесењу мајке Бозије. Ктитор је прототодовијар Богдан са супругом Милицом и братом Петром. По архитектури припада Моравској школи. Сликарство манастира Каленић се убраја међу највиша уметничка остварења српског средњовековног зидног сликарства. Најпознатије фреске су: стајаће фигуре Светих ратника, ктиторска композиција, сцене из живота Богородице, архијереји пустињаци, свадба у Кани и друге. Овде су 1815.године пренесене мошти светог Стефана Првовенчаног из сремског манастира Фенек.


 

 

ВЕЛУЋЕ

 

На огранцима планине Гоч, са североисточне стране, у близини села Стопана, југозападно од Трстеника налази се овај занимљиви манастир посвећен Ваведењу Богородице. По предању ктитор је деспот Јован Бранковић, унук деспота Ђурађа Бранковића. По архитектури спада у Моравску школу, а завшетком изградње сматра се крај XИВ века. Од сачуваних фресака издвајају се: велика фреска Исуса Христа, представа страшног суда, велики празници, страдање Христово и медаљони светитеља.

 

 

ЖИЧА

 

У подножју планине Столови код Краљева налази се овај древни храм. Посвећен је Вазнесењу Христовом спасу. Ктитор је српски краљ Стефан Првовенчани. Период грађења је од 1208.-1215.год. По архитектури припада типу Рашке школе. Фреске су нажалост великим делом уништене. Сачуване су Распеће, Апостоли и друге. За ликове из фреске Распећа може се рећи да се убрајају у најбоља остварења свога доба. Поред велике цркве налази се и мала црква која је посвећена св.Петру и Павлу из XИВ века. Када је св.Сава издејствовао од византијског цара и патријарха у Никеји независност српске цркве 1219.год. Жича је проглашена седиштем архијепископије.Ту је вршено крунисање српских краљева и владара. У цркви се налазе гробови истакнутих личности српске историје.

 

СТУДЕНИЦА

 

На 11 км од ушћа реке Студенице у Ибар налази се овај најугледнији средњовековни манастир у Србији. Храм је посвећен Богородици Добротворки Евергети. Ктитор је Стеван Немања који је и лично изабрао место за храм у коме је и сахрањен. Сматра се да је манастир грађен од 1186. до 1196. године. Најлепше фреске потичу из периода светог Саве а међу њима се посебно истиче фреска композиција Распећа. По повратку из Свете Горе, Свети Сава је био игуман манастира Студенице. Ту је написао свој чувени Типик. По својој градњи, архитектури, фрескама, ризници и другим уметничким предметима, Студеница је један од најинтергразнијих Српских манастира. То је камен темељац српске културе, књижевности и уметности.Ту су настала прва књижевна дела на Српском језику. Овде су први пут настале фреске са темама из српске историје. Све фреске имају натпис на Српском језику. То је велики споменик универзалне вредности. Најдрагоценији примерак ризнице је оргинални Филигрански златни прстен Стефана Првовенчаног из XIII века.

 

СОПОЋАНИ

 

На извору реке Рашке, 12 км удаљен од Новог Пазара, налази се овај изванредан храм посвећен Светој Тројици. Задужбина је краља Уроша И Немањића. Подигнут је око 1263.године и по архитектури и стилу грађења припада Рашкој сколи. Оно што Сопоћане чини значајним и посебним јесу фреске изузетног квалитета и лепоте, са златном подлогом и природним супстанцама, које су учиниле боје постојаним. Златне фолије за подлоге добијане су тако што је злато куцано преко природне коже, да се неби оштетило. Најлепше фреске у Европи XИИИ века, по оцени  најпознатијих стручњака, сликане су у Сопоћанима. Иако су фреске биле скоро два века изложене удару кише и снега оне и данас изгледају свеже.Најпознатије фреске су композиција Успења Богородице, Рођење Христово, Сретање и ликови Апостола.

 

ГРАДАЦ

 

На 20 км од Рашке, седишта средњовековне истоимене српске државе, налази се овај манастир. Посвећен је Благовестима Богородице и попдигнут је око 1275.године. Ктитор је краљица Јелена Немањић, рођена Анжујска, иначе жена српског краља Уроса I Немањића. Подигла је цркву у којој је и сахрањена.Грађена је у традицији Рашког стила са делимичним утицајем Готске архитектуре. Најпознатија међу фрескама је ктиторска композиција са Немањом и Стефаном Првовенчаним. Ту су и слике са библијским темама као: Велики празници, Успење Богородице и друге.

 

МИЛЕШЕВА

 

У југозападној Србији у околини Пријепоља, у долини реке Милешевске по којој је и добио име, налази се овај чувени храм. Посвећен је Христовом Вазнесењу и задужбина је краља Владислава Немањића, сина Стефана Првовенчаног. Манастир је изграђен у периоду 1218. до 1219.године и припада Рашкој школи. Најстарије и историјски најзначајније сачуване фреске потичу из периода пре 1228године. Оне су рађене у техници златних фолија и том типу припада једна од најчувенијих и најлепших фресака тога доба: Анђео на Христовом гробу, у народу позната као “Бели Анђео”. Манастир има велики историјски значај. 1337.године у њему је крунисан краљ Твртко I. У цркви су почивале мошти Светог Саве све до 1595.године када је Синан Паша спалио његове мошти на Врачару. Личност Светог Саве нераскидиво је везана за овај манастир и заједно са Белим Анђелом постао је и његов духовни симбол.

 

 

ЦРКВА СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА (ПЕТРОВА ЦРКВА) У РАСУ, НОВИ ПАЗАР

 

Налази се на простору некадашњег Старог Раса, садашњег Новог Пазара. Саграђена је крајем IX - почетком X века на темељима цркве из VI века у стилу прероманске архитектуре. Има кружну основу и галерију. У њој је још од византијског периода било седиште раских епископа, а од 1346. године, раских митрополита. У Петровој цркви су крштени Стефан Немања, потоњи Свети Симеон Мироточиви и Растко Немањић, потоњи Свети Сава. Она је у XII веку била престоно место Стефана Немање и центар српских земаља. У њој је Стефан Немања одржао два државна сабора. Први, измедју 1172. и 1180. године, на ком је донео одлуку да протера богумилску јерес из Србије, а други 1196. године када се одрекао престола у корист Стефана Првовенчаног. Због историјског значаја и изузетне архитектуре, Петрова црква је споменик културе од изузетног значаја и светска културна баштина под заштитом УНЕСКА. Она је истовремено најстарији сачувани православни храм у Србији.

 

ГРАЧАНИЦА

 

На 10 км од Приштине, на Косову пољу, налази се овај изванредни храм. Ктитор је српски краљ Милутин Немањић, највећи међу донаторима средњег века. Посвећен је Успењу Богородице. Саграђен је 1315.године као последња грађевина поменутог ктитора. Грачаница је једно од врхунских дела касновизантијске архитектуре и спада међу најлепше европске цркве XIV века. Фреске су прелепе и спадају у најлепше у свом периоду. Очуване су ктиторска композиција и лоза Немањића, композиција Страшног Суда, Житије светаца, Календар и др. Манастир је имао чак и своју штампарију у којој је 1570.године штампан октоин.

 

ДЕЧАНИ

 

На удаљености од око 17 км од Пећи налази се овај изузетни манастир. Посвећен је Христовом Вазнесењу, а задужбина је краља Стефана Дечанског и његовог сина Стефана Уроша IV Душана, касније првог српског цара. Настао је у периоду између 1327. и 1335.године. У народу је познат као Високи Дечани и представља најмонументалнију цркву у средњовековној Србији. Примењена је комбинација романичких, византијских и приморских елемената која даје изузетну вредност овом споменику. У Дечанима се чувају уникатне реликвије из периода од XIV до XIX века. Најпознатије књиге су Светосавска Крмчија, Типик Св.Саве као и биографија живота Стефана Дечанског. У ризници је сачуван и крст цара Стефана Уроша IV Душана. Овде се налази највећа и најлепша фреска која приказује лозу Немањића.

 

СВЕТИ АХИЛИЈЕ

 

У западној Србији, у Ариљу, налази се овај храм посвећен Св.Ахилију. Ктитор је краљ из лозе Немањића Драгутин. Црква је подигнута на темељу старе грађевине око 1290.године. По архитектури припада класичној Рашкој школи. Због своје виткости и складности један је од лепших примера те школе. Највећу вредност представљају добро оцуване фреске из 1296.године. На њима су приказани први владари из лозе Немањића, ктитори краљеви Милутин и Драгутин са краљицом Кателином, затим оснивач лозе Немањића Немања као монах Симеон (како се звао после одласка у Свету Гору) и његов син Растко (у монаштву Св.Сава) као и први српски краљ Стефан Првовенчани.

 

Врх стране


Најновија макета

Црква Св.Арханђела, Призрен, 14. век
Најновија макета

Пријатељ Парка макета


Сеоски туризам

Fotopisija

Jooble